PREMSA
Catarsi Magazin
Les migracions rurals al País Valencià des de la memòria i el gènere, 16 de desembre de 2021
Tornar la mirada enrere i explorar el món de les migracions i la ruralitat significa poder comprendre els processos de construcció de les subjectivitats i les identitats rurals, i com s’han vist resignificades amb el pas del temps i les generacions.
Feminismes i cultura terapèutica: La tirania de les emocions, 31 d’agost de 2021
La història compartida entre feminismes i psicologia ha fet que la militància feminista siga un espai especialment afectat pel gir terapèutic. El caràcter individual i liberal de la cultura terapèutica té la potencialitat de convertir les lluites socials en autorevisions privades. Repassem algunes de les claus d’este debat urgent.
La bogeria: una construcció social feminitzada?, 9 de juny de 2021
L’ús de la bogeria com a forma de categoritzar els comportaments subversius que surten de la norma té un fort impacte en les dones.
La memòria entre barrots: la repressió franquista sobre les dones a València, 16 de Febrer de 2021
La guerra civil espanyola i l’Estat repressiu que es va imposar una vegada acabada la contesa, va tindre nombroses conseqüències específiques sobre les dones.
Militància i renovació pedagògica en les mestres valencianes de la Segona República, 22 de Desembre de 2020
Les mestres republicanes van ser les protagonistes encarnades de dos dels principals impulsos en temps republicans: el paper de les dones en la societat de l’època i l’educació.
La Nulespèdia: memòria i conflicte a la Plana, 20 d’Octubre de 2020
Ens centrem en les vivències d’algunes dones de Nules i Mascarell durant el segle passat (guerra, postguerra, educació i treball) aprofitant el material de l’arxiu digital de memòria popular Nulespèdia.
Repressió dolor i coratge: obreres anarquistes del s. XIX, 7 de Juliol de 2020
Les obreres anarquistes que van estar presents en experiències repressives com el procés de Montjuïc són claus per comprendre les xarxes obreres, i especialment les anarcocomunistes barcelonines de finals del segle XIX.
Jineologi, sabers feministes al cor de la revolució kurda, 5 de Març de 2020
El moviment d’alliberament kurd ha configurat un marc teòric amb l’objectiu de desmuntar el patriarcat: Jineoloji (la ciència de les dones). En aquest article n’expliquem els fonaments teòrics.
Llaurem memòria amb perspectiva feminista, 11 de Juny de 2019
El nostre objectiu és intervenir activament en la renovació de la història, per a donar protagonisme a les veus femenines que han estat silenciades.
La Directa
El cinema del “destape”, entre el continuisme i la ruptura dels rols socials del franquisme, 9 de desembre de 2021
En el període del desenvolupisme franquista, als anys seixanta, naix el cinema del ‘destape’, un gènere que, segons les anàlisis d’una gran diversitat d’historiadores, va perpetuar la repressió sexual i ideològica del franquisme, però també va permetre la construcció de nous rols de gènere, així com la reapropiació del cos i el plaer.
Les lluites del professorat per salvar l’educació de les mans del franquisme al País Valencià, 8 de setembre de 2021
Durant el final del franquisme, un grup de mestres valencians va treballar per aconseguir una educació crítica, en valencià i participativa.
De quan València era l’epicentre de la cultura com arma antifeixista, juny 2021
En aquest reportatge es posa el focus en el context antifeixista i alliberador que va precedir i seguir el II Congrés Internacional d’Escriptors en Defensa de la Cultura, celebrat a València, en juliol de 1937.
L’educació, una arma per a l’emancipació de les dones en la Segona República, abril 2021
Repassem el treball de figures com Alejandra Soler, María Moliner o Maria Cambrils i organitzacions anarcofeministes com Mujeres Libres en la lluita per alliberar les dones.
El Naturisme integral, l’arrel de l’ecofeminisme, febrer 2021
El naturisme naix a finals del segle XIX com a un moviment per l’acceptació dels cossos i la nuesa, l’oci lliure de vicis i artificis o l’harmonia amb la natura. Expliquem els orígens d’aquest corrent, així com la seua evolució fins a l’ecofeminisme actual.
Federica Montseny i l’anarcosindicalisme en el govern republicà de l’Estat Espanyol, novembre 2020
Es compleixen 84 anys de l’entrada de l’anarquista Federica Montseny al govern de la Segona República. Recordem algunes de les polítiques emancipadores que va impulsar la primera dona a ocupar un càrrec ministerial a l’estat espanyol.
El Passat com a finestra al futur: feminisme i memòria la País Valencià, juliol 2020
Reflexionem al voltant de la importància de la creació d’arxius feministes que permeten construir una memòria per a conéixer i reconéixer el treball de les dones al llarg de la història i faciliten l’establiment de relacions entre diferents generacions de dones militants.
Històries de lluita i resistència feministes contra la repressió, recopilades a València, febrer 2020
El CCCC acull l’exposició ‘Jo també vaig ser piquetera’, una mostra que repassa la trajectòria de lluita i resistència contra la repressió policial viscuda pel moviment feminista des dels seus orígens fins a les dues vagues del 8-M dels anys 2018 i 2019.
Píkara Magazine
Més enllà de la interseccionalitat. Creativitat estratègica, 24 de novembre de 2021
Apostar per una política de coalició que siga capaç d’acollir la diversitat i d’articular un projecte de lluita comuna per a aconseguir la justícia social, la igualtat radical i la vida plena. Encara que ho semble, el futur no ha desaparegut i les noves utopies ens ajudaran a projectar-lo. Necessitem creativitat estratègica: si les velles formes de mobilització de masses han deixat de ser operatives, a què esperem per a idear projectes emancipadors unitaris i adaptats al nostre temps?
Diari La Veu
Relació entre feminisme i ecologisme, origens de l’ecofeminisme, 16 de juliol de 2019
Dones, treball i històries, 4 de juliol de 2019
El moviment feminista contra el feixisme, 18 de juny de 2019
Ecofeminismes: el repte de la nostra generació, 4 de juny de 2019
Caça de bruixes: la massacre que inicià les bases del patriarcat, 21 de maig de 2019
Una escletxa en l’heterosexualitat obligatòria, 7 de maig de 2019
Ciutats i gènere, 23 d’abril de 2019
Dones preses: una realitat que s’esvaeix, 9 abril de 2019
Rote Zora: cada cor es una bomba de rellotgeria, 26 de març de 2019
Les dones en la tradició històrica de l’art, 12 de març de 2019
Ni puta ni santa, 26 de febrer de 2019
Arada: llauradora de memòries, 12 de febrer de 2019
Revista Palabras y silencios
Arada als mitjans
Arada a la premsa
- La Directa
Entrevista Arada (2016) - La Directa
Naix El Punt (2016)
Arada a la TV
- Entrevista À Punt (18-01-2019)
Arada a la ràdio
Arada; llaurant memòria amb perspectiva feminista
Xarrada/presentació a Ràdio Aktiva (12-11-2018)