QUI SOM

Arada. Eina de feminismes i memòria

Som un col·lectiu de dones que desenvolupa activitats relacionades amb la memòria feminista i la divulgació de la història de gènere, així com del passat i el present del moviment feminista. Vam néixer com a instrument d’aprenentatge, d’estudi i de sensibilització social. El nom, Arada, és una metàfora. L’arada és un instrument agrícola que s’utilitza per obrir solcs a la terra i començar a cultivar; així, utilitzem la memòria com una metàfora: llaurar el passat per sembrar el futur.

Gran part de la tasca d’Arada es relaciona amb la història i la memòria, perquè pensem que la memòria amb perspectiva feminista pot ser una ferramenta emancipadora i subversiva. Així, aspirem a construir i difondre de forma col·lectiva un missatge anticapitalista, anticolonial, antifeixista de forma interseccional, antipatriarcal i amb la mirada posada en la importància dels actes de la quotidianitat. El nostre projecte neix d’unes estudiants d’història que vam veure la necessitat de repensar des d’aquesta perspectiva feminista la història i de reconstruir-la a través de la memòria. Al pas del temps s’han adherit diferents integrants a Arada que vénen de diverses branques que aporten una visió interdisciplinar al col·lectiu: filologies, treball social, sociologia, arts, comunicació. 

Des d’Arada volem intervenir activament en la renovació de la història a través de la memòria, per a donar protagonisme a les veus femenines que han estat silenciades. Partim d’una actitud de sospita cap als centres oficials de producció de saber, ja que entenem que aquestes institucions han ocultat la paraula i l’acció de les dones al llarg de la història, menyspreant el seu protagonisme social, polític i cultural.

QUÈ FEM

Desenvolupem accions en tres àmbits principals

En primer lloc estem elaborant un Arxiu de Memòria amb perspectiva Feminista que reflectisca la diversitat de veus dins dels col·lectius feministes del País Valencià. En ell queden recollides les memòries de totes aquestes dones, a través de documentació i entrevistes audiovisuals, deixant així constància del seu pas en la història.

Per altra banda, hem establert un segon eix de documentació dins l’arxiu al voltant del 8M. Donada la gran importància que va tenir el 8 de Març de 2018, amb una vaga no-mixta per primera vegada a la història i un gran impacte en l’àmbit mediàtic i participatiu, i la continuïtat d’aquest moviment al 8M de 2019. És per això que decidirem ampliar l’Arxiu amb un apartat exclusiu dels 8Ms passats i dels que vindran. Es tracta d’una secció enfocada a les fonts orals, on recollim relats i testimonis individuals, amb la finalitat de plasmar en entrevistes les diferents visions, canvis, tensions i vivències al voltant d’eixe dia.

En segon lloc, un eix crucial en la nostra lluita és la divulgació de tots aquells coneixements que pensem que generen i recuperen les memòries col·lectives de les dones i que són d’utilitat emancipadora per a les coetànies. Aquesta tasca la realitzem tant a xarxes socials, com en forma de xerrades o jocs i activitats lúdiques i participatives a instituts, col·lectius o associacions, o a través d’articles a diaris i revistes.

Traduir »